'We moeten ons voorbereiden op massawerkloosheid door robots'

kunstmatige-intelligentie 0De opkomst van robots en kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat steeds meer banen verdwijnen. We moeten ons nu al voorbereiden op massawerkloosheid, waarschuwen hoogleraren.

We komen in een tijdperk waarin machines bijna alle menselijke taken kunnen overnemen, zei hoogleraar computertechnologie Moshe Vardi van de Universiteit van Texas dit weekend op een Amerikaanse beurs, schrijft FT. Er blijft geen sector vrij van robots, dus de grote vraag volgens de wetenschappers is: als robots ons werk overnemen, wat gaan wij dan doen?

Vardi voegt daaraan toe dat we allemaal wel leuke dingen kunnen gaan doen, maar dat een leven dat alleen draait om vrije tijd ook niet alles is. "Ik geloof dat werk essentieel is voor het welzijn van mensen."

'Overheden nog niet klaar voor'
Bedrijven als Google, Facebook, IBM en Microsoft schalen dit jaar hun investeringen in kunstmatige intelligentie op naar miljarden, maar overheden lijken daar nog niet op voorbereid, stelden experts op de beurs.

Op initiatief van Bart Selman, professor computertechnologie aan Cornell University, is vorig jaar een open brief opgesteld aan beleidsmakers om erop aan te dringen de risico's in kaart te brengen van de steeds slimmer wordende machines. De brief is ondertekend door 10.000 ondernemers, professoren en technici, waaronder Tesla-oprichter Elon Musk.

Musk steekt via de non-profitorganisatie OpenAI geld in onderzoek naar kunstmatige intelligentie en hoe mensen er het meest van kunnen profiteren. Hij ziet kunstmatige intelligentie als één van de grootste bedreigingen voor de mensheid.

Source: RTL Z