Werkgevers voorspellen wie er ziek wordt met big data

ziekenhuis ANP 0Steeds meer bedrijven in de VS werken samen met zorgverzekeraars en partijen die gezondheidsdata verzamelen om erachter te komen welke werknemers risico lopen om ziek te worden.

Daarover schrijft The Wall Street Journal. Om de ziektekosten in de hand te houden slaan sommige bedrijven de handen ineen met bedrijven die allerlei gegevens van werknemers verzamelen en verwerken. Daaruit kunnen ze dan bijvoorbeeld opmaken wie er risico loopt om diabetes te krijgen.

Op basis van die informatie krijgen werknemers dan bericht dat ze eens naar de dokter zouden moeten gaan of hun gewoontes moeten aanpassen. ''Je kunt beter voorspellen wat het risico is dat iemand een hartaanval krijgt door te letten waar hij of zij winkelt dan door op chromosomen te letten'', zegt Harry Greenspun van Deloitte's Center for Health Solutions, tegen de Wall Street Journal.

Uiteenlopende informatie
De directeur van zo'n dataminingbedrijf vertelt dat ze de meest uiteenlopende informatie kunnen gebruiken om de gezondheid van werknemers te voorspellen. Dat loopt uiteen van waar je inkopen doet tot de kredietwaardigheid van werknemers. Mensen met weinig geld, zo is de redenering, zijn eerder geneigd om niet de juiste medicijnen aan te schaffen, als de dokter dat adviseert.

Een ander bedrijf, Castlight, biedt een platform voor werknemers om zorgverzekeraars te vergelijken. Op basis van de data die zij daarmee verzamelen hebben zij onlangs zelfs een product ontwikkeld dat kan voorspellen of een vrouwelijke werknemer binnenkort zwanger wordt. Dat weten ze op basis van een aantal persoonskenmerken, die zij vervolgens weer koppelen informatie uit declaratieverzoeken bij de zorgverzekeraar. Declareer je opeens de pil niet meer, ben je 30 en heb je al een kind? Dan gaan de alarmbellen af.

Ook zegt het veel over je als je, in de VS, gaat stemmen voor de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden of de Senaat. Mensen die dit doen zijn over het algemeen mobieler en actiever en dat zegt veel over je algemene gezondheid.

Enorme risico's of juist handig?
Niet iedereen is enthousiast over de verzamelwoede van gegevens door verzekeraars en bedrijven. Frank Pasquale, professor aan de Universiteit van Maryland, zegt tegenover de Wall Street Journal 'enorme potentiële risico's' te zien.

Sommige werknemers zijn onaangenaam verrast als blijkt dat ze op basis van medische tests een medisch advies van hun werkgever krijgen. Maar het kan ze wel aanzetten hun gedrag te wijzigen en zo de kans op een bepaalde aandoening te verminderen. Zo laat de krant een vrouwelijke werknemer aan het woord die gevaar liep om diabetes te krijgen. Nu is ze flink afgevallen en is het risico afgenomen.

Source: RTL Z