Gartner: tekort aan experts om Internet of Things te beveiligen

detailHet Internet of Things brengt allerlei beveiligingsrisico's met zich mee, maar ervaren experts die hierbij kunnen helpen zijn schaars, zo stelt martkvorser Gartner. Volgens Gartner zijn beveiligingstechnologieën vereist om alle Internet of Things-apparaten tegen aanvallen te beschermen.

Het gaat dan om zowel bekende als nieuwe aanvallen. Gartner wijst naar aanvallen waarbij aanvallers zich als bepaalde apparaten voordoen of "denial-of-sleep-aanvallen" uitvoeren, om zo de batterij van apparaten leeg te maken. De beveiliging van het Internet of Things wordt verder gecompliceerd door het feit dat veel van de apparaten eenvoudige processoren en besturingssystemen gebruiken die geen complexe beveiligingsoplossingen ondersteunen. Ook is er een tekort aan expertise.

"Ervaren IoT-beveiligingsspecialisten zijn schaars, en beveiligingsoplossingen zijn op het moment gefragmenteerd en bestaan uit verschillende leveranciers", zegt Nick Jones, vicepresident en analist bij Gartner. Jones voorspelt dat er de komende jaren nieuwe dreigingen voor het Internet of Things zullen verschijnen, aangezien hackers nieuwe manieren vinden om aangesloten apparaten en protocollen aan te vallen. Dit zou inhouden dat veel van de IoT-apparaten gedurende hun levenscyclus van hardware- en softwareupdates moeten worden voorzien.

Source: Security.nl