Eerste Big Data Hub van Nederland geopend

arenaDe Amsterdam ArenA opent vanmiddag haar deuren voor de eerste zogenoemde Big Data Hub van Nederland. Ondernemers kunnen daar met overheden en wetenschappers data delen en data-gedreven innovaties ontwikkelen. Op allerlei terrein: van entertainment tot mobiliteit.

Het Data Hub richt zich grotendeels op toepassingen in en rond de ArenA. Daarbij kan worden gedacht aan het sturen van bezoekersstromen, het optimaliseren van  bezoekerservaringen, het vergroten van de veiligheid, het beter benutten van water en elektriciteit en het sneller en effectiever informeren van hulpdiensten.

Het Big Data Value Center maakt deel uit van de al eerder gelanceerde Amsterdam Innovation ArenA. Eén van de faciliteiten wordt een zogenoemde integrated control room waarin alle data van mobiliteitsstromen, nutsvoorzieningen en veiligheidscamera’s worden gecombineerd ten behoeve van misdaadpreventie en het reguleren van optimale evacuatieroutes via LED-verlichting in de vloer.

Vervoersbedrijven kunnen mobiliteit tijdens pieken beter stroomlijnen. Energie-, afval- en waterbedrijven gebruiken de data om preventief onderhoud te kunnen plegen of hun processen te verduurzamen.

Tijdens evenementen kunnen de data worden gebruikt om de beleving te vergroten via social media en smartphones door spelers op het veld te volgen of zelf beelden te laten maken en te delen. Deelnemers aan de Hub kunnen deze en eigen concepten en datasets testen in deze operationele omgeving.

De belangrijkste partners zijn KPMG, Kamer van Koophandel, TNO en Commit2Data. Deze initiatiefnemers hopen dat de oplossingen door de samenwerkende partijen worden overgenomen naar (andere) speelsteden van het EK. Of naar vergelijkbare locaties als Schiphol of de Floriade.

De Big Data Hub Metropoolregio Amsterdam is de eerste hub van vier en heeft een belangrijke focus op de creatieve industrie. Eind dit jaar volgt de Big Data Hub voor o.a. Security en Logistiek in de metropoolregio Den Haag/Rotterdam. Eind 2017 moeten ook hubs in Noord-Nederland (Energie) en Noord-Brabant (Maakindustrie) van start zijn.

Bron: Emerce, 12 september 2016