CBS richt Center for Big Data Statistics op

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) start eind september met een Center for Big Data Statistics. Doel is het ontwikkelen van nieuwe oplossingen op basis van big data-technologie. Het nieuwe expertisecenter van het CBS gaat samenwerken met diverse nationale en internationale organisaties.

De officiële opening van het CBS Center for Big Data Statistics is op 27 september aanstaande en vindt plaats in het kader van een bezoek van minister-president Mark Rutte aan Zuid-Korea. Het statistiekbureau van dit Aziatische land is een van de partners waarmee het expertisecenter gaat samenwerken. Ook soortgelijke bureaus in Engeland en Italië, alsmede de Wereldbank en een aantal buitenlandse universiteiten behoren tot de samenwerkende partijen.

Daarnaast werkt het CBS Center for Big Data Statistics samen met een aantal nationale partners. Tijdens de opening op 12 september 2016 van Brightlands Smart Services Campus in Heerlen ondertekende het CBS een eerste intentieverklaring hiervoor met deze Brightlands-campus, de Universiteit Maastricht, de Open Universiteit en Zuyd Hogeschool. Om de binding te versterken neemt CBS deel aan het lectoraat Visualisatie aan de Smart Services Campus.

Heerlen

Het zwaartepunt van de big data-afdeling ligt in Heerlen, waar het CBS ook een vestiging heeft, vertelt directeur-generaal Tjark Tjin-a-Tsoi, na afloop van de openingsceremonie op de campus in Heerlen. ‘Wij beschikken als statistiekbureau natuurlijk over enorme verzamelingen gegevens. Door middel van big data-toepassingen willen we nog meer patronen in data kunnen blootleggen. Ook willen we beter, sneller en gedetailleerder antwoord kunnen geven op vragen over en vanuit de samenleving, tegen lagere kosten en met minder administratieve lasten. We zoeken bijvoorbeeld naar mogelijkheden om bedrijven minder te belasten met onze uitvraag naar hun gegevens.’

Faam

Het CBS heeft eigen applicatie-ontwikkelaars in dienst, maar het bureau kiest bewust voor nationale en internationale samenwerking. Tjin-a-Tsoi: ‘De tijd dat we een Spss-bolwerk waren, ligt al een tijdje achter ons. We zijn echt op zoek naar vernieuwende oplossingen en daarvoor is samenwerking met andere experts uit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven op het gebied van big data cruciaal. Het CBS staat internationaal bekend om zijn statistische methoden, die we ook aan andere organisaties doorverkopen. Die faam willen we met onze toekomstige big data-oplossingen ook weer behalen.’

Bron: computable, 14 september 2016